Assalamualaikum hari ini kita masak spaghetti.. jum3 tryyy
Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )
- 1 paket spaghetti cap San Remo
- 1/2 tin puri tomato
- 1 1/2 cawan air
- 3 ulas bawang merah - dihiris
- 1 biji cili merah - dihiris
- 1 labu bawang besar - dipotong dadu
- 1 batang lobak merah - dipotong dadu
- 1 biji tomato - dipotong dadu
- 400 gram daging @ isi ayam - dicincang kasar
- 2 sudu makan sos tomato
- 2 sudu makan sos cili
- 1/2 tin cendawan butang dalam tin - dibelah dua
- garam secukup rasa
- *opsyenal*
- keju Parmesan parut
Cara-cara
- Panaskan air bercampur sedikit minyak masak dan 3 sudu makan garam...Apabila mendidih, masukkan spaghetti dan kecilkan api...Tutup periuk...Apabila spaghetti menjadi 'al dente', toskan spaghetti...Ketepikan...
- Untuk kuah: Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah bersama cili merah...Masukkan puri tomato dan air...Kemudian, masukkan lobak merah dan daging @isi ayam...
- Masukkan sos cili dan sos tomato...Kecilkan api...Apabila lobak merah agak empuk, masukkan cendawan butang, bawang besar dan tomato...
- Bubuh garam secukup rasa...Sedia dihidangkan bersama spaghetti tadi :P

This comment has been removed by the author.
ReplyDeletewahai cik semut merah ,boleh tak spanghetti nie di ganti dengan makaroni cara masakkan dia..mohon pencerahan !!
ReplyDelete