Sunday, 24 August 2014


Assalamualaikum hari ini kita masak spaghetti.. jum3 tryyy




Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )

  • 1 paket spaghetti cap San Remo
  • 1/2 tin puri tomato
  • 1 1/2 cawan air
  • 3 ulas bawang merah - dihiris
  • 1 biji cili merah - dihiris
  • 1 labu bawang besar - dipotong dadu
  • 1 batang lobak merah - dipotong dadu
  • 1 biji tomato - dipotong dadu
  • 400 gram daging @ isi ayam - dicincang kasar
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 2 sudu makan sos cili
  • 1/2 tin cendawan butang dalam tin - dibelah dua
  • garam secukup rasa
  • *opsyenal*
  • keju Parmesan parut

Cara-cara

  1. Panaskan air bercampur sedikit minyak masak dan 3 sudu makan garam...Apabila mendidih, masukkan spaghetti dan kecilkan api...Tutup periuk...Apabila spaghetti menjadi 'al dente', toskan spaghetti...Ketepikan...
  2. Untuk kuah: Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah bersama cili merah...Masukkan puri tomato dan air...Kemudian, masukkan lobak merah dan daging @isi ayam...
  3. Masukkan sos cili dan sos tomato...Kecilkan api...Apabila lobak merah agak empuk, masukkan cendawan butang, bawang besar dan tomato...
  4. Bubuh garam secukup rasa...Sedia dihidangkan bersama spaghetti tadi :P













2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. wahai cik semut merah ,boleh tak spanghetti nie di ganti dengan makaroni cara masakkan dia..mohon pencerahan !!

    ReplyDelete